Međunarodni webinar: UNDROP i reforma tržišta sjemena u EU: perspektive iz Hrvatske

12. LIPNJA 2023.: 16:00 – 17:30 CET, na Zoomu

Ovu radionicu organizira Ženevska akademija za međunarodno humanitarno pravo i ljudska prava, ima za cilj podići svijest o nadolazećoj zakonodavnoj reformi marketinga sjemena u Europskoj uniji (EU) i istražiti načine za njegovo usklađivanje s pravom na sjeme koje priznaje Deklaracija ujedinjenih naroda o pravima seljaka i drugih ljudi koji rade u ruralnim područjima (UNDROP).

Napominjemo da će se radionica održati na engleskom jeziku.

UNDROP-ov holistički pristup pravu na sjeme podrazumijeva zakonodavne promjene u EU i na nacionalnim razinama u različitim područjima zakonodavstva. Ovaj webinar usredotočit će se na utjecaje pravila koja reguliraju tržište sjemena u EU. Ta su pravila trenutno u procesu reforme  putem prijedloga EU Komisije koji se očekuje 5. srpnja 2023.

Na radionici će se istražiti što UNDROP i reforma EU znače u hrvatskom kontekstu, kako bi pozitivni aspekti nacionalnog zakonodavstva mogli utjecati na EU reformu ili, alternativno, patiti od novih i restriktivnijih pravila na razini EU.

Za događaj se možete prijaviti ovdje, a više informacija o događaju dobiti na ovoj stranici.

Za više osnovnih informacija o relevantnim UNDROP odredbama i njihovoj provedbi, pogledajte Praktični priručnik o pravu na sjeme u Europi i kraći Research Brief koji je objavila Ženevska akademija.

PROGRAM:

16:00–16:05 Dobrodošlica: Christophe Golay, viši znanstveni suradnik, Ženevska akademija

16:05–16:15 UNDROP i pravo na sjeme: Koje su obveze za EU i njezine države članice? Karine Peschard, pridružena znanstvena suradnica, Ženevska akademija

16:15–16:30 UNDROP i pravo na sjeme: : koje su veze s EU pravilima tržišta sjemena? Fulya Batur, pridružena znanstvena suradnica , Ženevska akademija i Kybele

16:30–17:15 Reakcije i perspektive hrvatskih dionika

  • Silvija Kolar Fodor je koordinatorica Hrvatske organizacije “Biovrt – u skladu s prirodom” i programa Čuvari sjemenja. Organska je vrtlarica, edukatorica i autorica  knjige, edukativnih materijala i tekstova o vrtlarstvu i čuvanju sjemena. Ona će dati pregled Nacionalne kampanje „Sjeme je naše ljudsko pravo“ koju  su u 2021. provele tri organizacije (Biovrt, HSEP i Udruga OPG-ova “Život”).
  • Sunčana Pešak je programska koordinatorica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača (HSEP) i koordinatorica On-farm modela očuvanja sjemena, modela suradnje između poljoprivrednika i Nacionalne banke biljnih gena. Ima dugogodišnje iskustvo u čuvanju sjemena, civilnom društvu, zagovaranju i edukaciji. Ona će predstaviti izmjene hrvatskog zakona o sjemenu i modele suradnje koji su uvedeni nakon kampanje. Ona će također istaknuti interese hrvatskih čuvara sjemena u kontekstu tekuće EU reforme.
  • Mario Juretić je poljoprivrednik, agronom i jedan od prvih hrvatskih organskih proizvođača sjemena, s posebnim interesom za tradicionalne sorte i pasmine. Iz pozicije poljoprivrednika i korisnika u novom On-farm modelu govorit će o mogućnostima i preprekama čuvanja sjemena i proizvodnje s kojima se suočavaju hrvatski poljoprivrednici.

17:15 – 17:30 Pitanja i odgovori