Pokretanje i registracija proizvodnje tradicijskih sorti

U okviru Nacionalnog programa očuvanja i održive upotrebe biljnih genetskih izvora, pokrenut je još jedan pilot model. Ovaj put se radi o poticanju registrirane proizvodnje sjemena, posebno povrtnih kultura. Kako bi se maksimalno pojednostavile procedure, izmijenjen je niz pravilnika i osmišljena nova Nacionalna sortna lista na koju bi se ubuduće registrirale stare, domaće, tradicijske i autohtone sorte namijenjene domaćoj proizvodnji i lokalnom tržištu. Tražimo proizvođače koji se žele uključiti.

Unutar Programa, radna skupina povrća u prošloj je godini umnožila tridesetak sorata iz kolekcije Nacionalne banke biljnih gena koje mogu odmah biti upisane. Sjeme je preuzeo Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača kao koordinator, sa ciljem organiziranja proizvođača koji bi ga najprije u ovoj godini umnožili u dovoljnim količinama, a zatim u idućoj registrirali proizvodnju i stavili sjeme na tržište. Slično kao i kod On-farm modela, proizvođači potpisuju ugovor za preuzeto sjeme kojim garantiraju da će ga umnožiti ali i registrirati proizvodnju.

Revidiranjem dosadašnje sortne liste utvrđeno je da niz sorata koje su bile registrirane kao čuvane sorte nemaju registriranog proizvođača i prema utvrđenim pravilima na nacionalnoj i europskoj razini, trebale bi biti brisane. S obzirom na sav rad i trud uložen u njihovo upisivanje to bi bila velika šteta pa je ovo ujedno pokušaj da se proizvođači ipak pronađu i da im se osigura početno sjeme. Trenutno je dostupno nekoliko sorti kupusa (‘Varaždinski’, ‘Čepinski’, ‘Vranski’, ‘Cerski’ i ‘Brgujski’, paprika (‘Feferoni žuti slatki’ i ‘Viza’), i grah ‘Kristina’. Ako ih želite udomiti i pokrenuti sjemensku proizvodnju javite se na mail adresu onfarm.info@gmail.com.