Izdanja

Brošura predstavlja upute za korisnike Modela on farm očuvanja i upravljanja biljnim genetskim izvorima kao modela suradnje Nacionalne banke biljnih gena i poljoprivrednika. Cilj ovog projekta je omogućiti poljoprivrednicima korištenje genetskog materijala tradicijskih sorata iz kolekcije i vraćanje njihovog sjemena na polja kako bi ga testirali u proizvodnji i dalje unaprijeđivali na gospodarstvima. Ovdje preuzmite pdf.

 

 

 

 

 

Brošura “Analiza javnih politika o ekološkoj proizvodnji iz perspektive ekoloških proizvođača” prikazuje rezultate istraživanja provedenog u sklopu projekta “Budućnost je ekološka” provedenog u partnerstvu s udrugom Biovrt – u skladu s prirodom.  Daje prikaz prepreka s kojima se ekološki proizvođači nose u svakodnevnom životu i radu s ciljem njihovog uklanjanja u idućem programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike. Ovdje preuzmite pdf.

 

 

 

 

Od 2021. godine HSEP je i aktivni sudionik Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH. Brošura govori o tome kako se na institucionalnoj razini čuvaju tradicijske sorte i ostali biljni genetski izvori te vas upoznaje s radom Banke biljnih gena. Ovdje preuzmite pdf.

 

 

 

 

 

Istraživanje je provedeno kao analiza politika u sklopu zagovaračke kampanje i istoimenog projekta “Sjeme je naše ljudsko pravo” i daje prikaz stvarnosti proizvođača koji uzgajaju sjeme za vlastite potrebe ili ga žele plasirati na tržište. U drugom dijelu istraživanja dat je prikaz što bi se dogodilo kada bi prošao prvotni prijedlog Ministarstva poljoprivrede da svo sjeme koje proizvođači uzgajaju za vlastite potrebe mora proći doradu kod ovlaštenog dorađivača. Zahvaljujući kampanji niz zakonskih propisa je promijenjen no promjene su započele i na razini Europske unije pa su neke od iznesenih informacija i stavova i dalje relevantni. Ovdje preuzmite pdf.

 

 

 

Brošura “Ekološko sjemenarstvo povrća” u izdanju naše članice, udruge Ekop, daje pregled praktičnih koraka u proizvodnji povrtnog sjemena na gospodarstvu. Zamišljena je kao priručnik svima koji žele uzgajati sjeme, bilo za svoje potrebe ili za tržište. Ovdje preuzmite pdf.

 

 

 

 

 

Brošura “Uvod u bio-dinamičku poljoprivredu” opisuje osnove ove zanimljive metode. Bio-dinamika je zadala početke ekološke poljoprivrede, a danas se primjenjuje i u vrtovima i na velikim imanjima. Ovdje preuzmite pdf.

 

 

 

 

 

 

Brošura “Ekološka proizvodnja povrtnog sjemena na gospodarstvu”dala je praktičan pregled koraka koje trebate poduzeti ako želite registrirati proizvodnju sjemena i upisati domaće sorte vašeg kraja na sortnu listu. Od početka 2022. na snazi je novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN110/2021) pa se dosta toga promijenilo i neke od iznesenih informacija više ne vrijede. Ovdje preuzmite pdf .