Predstavljamo rezultate projekta Mediteranska karavana kroz tribinu: Od polja do solidarnosti

Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača poziva vas na tribinu Od polja do solidarnosti koja će se održati u četvrtak 28.9.2023. od 18-20h u dvorani Oaza Joyful Kitchen, Radićeva 9, Zagreb. Kao uvod u tribinu predstavit ćemo rezultate projekta Mediteranska karavana učimo i dijelimo agroekologiju kojeg smo protekle tri godine provodili u sklopu Erasmus + partnerstva.

Glavna rasprava vodit će se o važnosti lokalnih solidarnih partnerstava za agroekologiju i mogućnostima podrške planskom širenju ekološke proizvodnje kroz takve inicijative na području Grada Zagreba. Ugostit ćemo Branka Ančića koji će predstaviti aktivnosti Grada vezane za urbanu prehranu i zelenu javnu nabavu, a s njim će diskutirati naši proizvođači Dorijan Siljan, Željko Iličić i drugi.

Idući dan (petak 29.9.2023) u istom prostoru i u isto vrijeme (18-20h) održat ćemo trening za pokretanje solidarne eko grupe po uzoru na sličnu inicijativu u Puli. Trening vodi mag.ing.agr. Dorijan Siljan, ekološki proizvođač i član Solidarne eko grupe Pula. Cilj treninga je okupljanje grupe zainteresiranih i pomoć u prvim koracima i osnovnim dogovorima. Solidarne eko grupe okupljaju se radi zajedničkog cilja zdrave prehrane i širenja ekološke proizvodnje, a jedan su od modela poljoprivrede uz potporu zajednice. Zajednica kupaca podržava lokalne ekološke proizvođače, a zauzvrat dobivaju zdravu hranu po pristupačnijim cijenama i druge pogodnosti zajedništva kao što su druženje, upoznavanje proizvođača koji za njih proizvode, međusobno povjerenje, izlete na eko gospodarstva i dr. Posebnost ovog modela je organizacija solidarnih eko tržnica gdje se odvijaju tjedne dostave i čine rad grupe transparentnijim i dinamičnijim.

Branko Ančić, doc.dr.sc. viši je znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, bavi se temama zelene tranzicije. Zastupnik je u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i član je Radne skupine gradonačelnika za urbanu prehranu i zelenu javnu nabavu.

Dorijan Siljan, mag.ing.agr ekološki je poljoprivrednik koji na oko 3ha površine uzgaja povrće za potrebe Solidarne eko grupe Pula i aktivan je u koordinaciji grupe. Predsjednik je udruge Istarski eko proizvod.

Željko Iličić ekološki je proizvođač i sa svojih 6h proizvodnje opskrbljuje povrćem velik broj Zagrepčana ali i šire. Sve proizvode plasira kroz solidarne inicijative. Aktivni je član udruge Stolisnik koja promovira načela biodinamičke proizvodnje.

Sunčana Pešak, mag.ing.prosp.arh. programska je koordinatorica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, a već dugi niz godina kroz Savez ali i druge udruge podržava razvoj lokalnih solidarnih partnerstava za agroekologiju i širenje ekološke proizvodnje.