O nama

Iako je Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača službeno registriran 2017. godine, inicijativa je započela s radom početkom 2014. okupljanjem predstavnika 9 udruga ekoloških proizvođača iz 11 hrvatskih županija. Savez danas ima 11 udruga članica i  povezuje oko 200 hrvatskih ekoloških proizvođača.

Zajednički cilj s kojim su se proizvođači okupili je dijeljenje iskustava i pomoć lokalnim organizacijama te međusobno povezivanje oko zajedničke vizije kreiranja održivog modela poljoprivredne proizvodnje, zdrave prehrane i prehrambenog suvereniteta. Članovi inicijative radili su na poticanju formiranja alternativnih modela kratkih lanaca na tržištu ekoloških proizvoda, promicanju raznih inovativnih modela ekološke proizvodnje, posebno biodinamičke poljoprivrede kroz razne edukativne aktivnosti i dr. No glavna aktivnost saveza je zagovaranje za kvalitetniju i pravedniju politiku vezano za ekološku poljoprivredu i komunikacija s donosiocima odluka na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Savez sudjeluje u radu Odbora za praćenje provedbe mjera ruralnog razvoja, Odbora za zaštitu i održivo korištenje biljnih genetskih resursa u Ministarstvu poljoprivrede, član je Mreže za ruralni razvoj i međunarodne mreže seljačke poljoprivrede European Coordination La Via Campesina.

U 2019-oj započeo je projekt Raznolikost je održiva koji se odvijao uz potporu Grada Zagreba s ciljem ukazivanja na problem nedostatka ekološke sjemenske proizvodnje i nastojanja da se poduzmu prvi koraci u njenom pokretanju. Projektom je ujedno dan doprinos boljem razumijevanju ekološke poljoprivrede među potrošačima i drugim poljoprivrednim proizvođačima. Projekt se nastavlja okupljanjem i podrškom proizvođačima zainteresiranim za pokretanje sjemenarske proizvodnje.