Radionica “Agroekologija – održivi prehrambeni sustav u praksi” u Splitu

HSEP u suradnji s udrugom Dalmacija eko provodi radionicu “Agroekologija – održivi prehrambeni sustav u praksi” Radionica se odvija 9.10. od 10-18h u Splitu, u prostoru udruge Zdravi grad, Vukovarska 65, Split. Cilj nam je potaknuti vas na promišljanje, aktivno djelovanje i podršku održivom prehrambenom sustavu. Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete na poveznici: https://forms.gle/6mRGKbciiPBKnm1z8

Agroekologija potiče održivu proizvodnju, ekološku poljoprivredu, odgovornu potrošnju i pravedne tržišne odnose, zalaže se za stvaranje zajednica i socijalnu pravednost te zagovara društvene promjene.

Radionica je dio projekta Mediteranska karavana: učimo i dijelimo znanja o agroekologiji. U sklopu projekta u suradnji s partnerima osmislili smo interaktivnu metodologiju za prenošenje i razmjenu znanja o agroekološkim praksama. Umjesto klasičnih predavanja, učit ćemo kroz praktične vježbe, diskusije, igre, zajedničko pripremanje ručka i dr. Iskustveno učenje je dinamično, interaktivno, svatko ima priliku prenijeti vlastita iskustva i promišljanja, a tako naučena znanja lako se pamte.

Učit ćemo o četiri osnovne teme:

1. Kreiranje društva aktivnim djelovanjem
2. Solidarna zajednica osnova zdravog društva
3. Zdravlje tla osnova zdrave prehrane
4. Solidarna ekonomija – održivo lokalno tržište

Radionicu vodi stručni tim od tri zanimljive žene velikog iskustva u širokom rasponu agroekoloških praksi od ekološke proizvodnje do organizacije prehrambenih kolektiva i zagovaranja.

Jasminka Iličić sa suprugom vodi OPG Biomara gdje se proizvodi povrće po biodinamičkim metodama. Ujedno se bavi i ljekovitim biljem kao i prenošenjem znanja o održivoj proizvodnji.

Zrinku Dermit vjerojtno znate kao proizvođačicu i koordinatoricu Solidarne eko grupe “Eko pazarić iz Splita”. Osim praktičnog znanja i iskustva, Zrinka ne posustaje ni u formalnom obrazovanju pa završava doktorski studij ekološke poljoprivrede na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Sunčana Pešak članica je koordinatorskog odbora HSEP. Dugi niz godina bavi se zagovaranjem ekološke proizvodnje, posebno po pitanju sjemenarstva. Dala je velik doprinos uspostavi modela grupa solidarne razmjene u Hrvatskoj, a od nedavno koordinira program On farm očuvanja biljnih genetskih izvora.