Tražimo obiteljska gospodarstva (OPG i SOPG) koja se žele uključiti u očuvanje tradicijskih sorti u suradnji s Nacionalnom bankom biljnih gena

Nakon uspješno provedene kampanje Sjeme je naše ljudsko pravo, značajno su se promijenili uvjeti za pokretanje sjemenarske proizvodnje tradicijskih sorata, a Nacionalna banka biljnih gena otvorila je vrata suradnji s proizvođačima. Početkom godine započeo je Pilot model očuvanja biljnih genetskih izvora koji poljoprivrednicima omogućava dostupnost sjemena iz kolekcije 11 institucija uključenih u banku biljnih gena na nacionalnoj razini. Koordinaciju je preuzeo Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača.

Ovim programom nastojimo vratiti tradicijske sorte na polja kako bi se čuvale u izvornom obliku, a i kako bi se nastavio njihov razvoj prilagođavanjem današnjim uvjetima i tehnikama proizvodnje. Iako su ih iz moderne proizvodnje potisnule nove sorte, neke od tih, starih sorata i danas imaju svoju vrijednost radi svojstva otpornosti, prilagođenosti lokalnim prilikama, ponekad i specifičnim uvjetima nekog kraja, tradicijskim okusima, većom količinom vitamina i minerala, posebnim namjenama u preradi i sl. Posebnu ulogu ove sorte kao i tradicijske pasmine domaćih životinja imaju u ekološkoj proizvodnji.

Sudionik može na razmnožavanje dobiti najviše 10 različitih uzoraka, najviše jedan od svake dostupne sorte. Kod preuzimanja sjemena dužni ste ostaviti kontakt podatke i potpisati ugovor definiran međunarodnim protokolima za prijenos sjemenskog materijala. Ugovorom je definirano da sjeme možete uzgajati za vlastite potrebe, urod koristiti u kućanstvu/na gospodarstvu ili prodati viškove plodova ali sjeme ne smijete prodavati ni dijeliti, a da o tome ne obavijestite koordinatora kako bi mogli pratiti gdje se sve uzgaja. Cilj ovog programa je ujedno i dobiti informacije o sortama koje se čuvaju iz perspektive proizvođača. Zbog toga je važno da na tijekom i na kraju sezone javite povratnu informaciju kako vam je što uspjelo i kakva iskustva ste imali.

Sjeme dobivate besplatno ali sve ostale troškove poput slanja poštom i sl. snosite sami. Ako vam sjeme šaljemo poštom, pošiljku plaćate pouzećem. Ugovor ćemo vam poslati mailom i trebate ga isprintati, potpisati, skenirati i vratiti koordinatoru. Za ovu godinu započeli smo sa nekoliko sorata kukuruza, graška, sikirice i lucerne koje su trenutno dostupne. Ako ih želite udomiti na svom gospodarstvu javite se na mail adresu onfarm.info@gmail.com.