Kako sačuvati tradicijske sorte i pokrenuti proizvodnju sjemenja

Udruge Biovrt – u skladu s prirodom i Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, u utorak 03.05.2022. u sklopu projekta “Budućnost je ekološka” organizirale su okrugli stol “Kako sačuvati tradicijske sorte i pokrenuti proizvodnju sjemenja”.

Tijekom rasprave o novom Nacionalnom akcijskom planu razvoja ekološke poljoprivrede u razdoblju od 2023. do 2030. godine te kroz sudjelovanje u provedbi Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH, uvidjeli smo kompleksnost tematike očuvanja tradicijskih sorti i pokretanja proizvodnje sjemenja te potrebu za pokretanjem dijaloga među različitim institucijama i tijelima odgovornim za planiranje i provedbu budućih strategija. Zato smo na ovom okruglom stolu okupili predstavnike udruga koje se bave ekološkom proizvodnjom i očuvanjem bioraznolikosti, predstavnike Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu, Savjetodavne službe, certifikacijskih tijela i  predstavnike poljoprivrednih proizvođača.

Novim izmjenama Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja uneseno je niz izmjena sa ciljem pokretanja sjemenske i rasadničarske proizvodnje koje u Hrvatskoj značajno nedostaje, posebno u sektoru povrćarstva i ekološke proizvodnje. Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede u planu je formiranje nove sortne liste na nacionalnoj razini kojom bi se dodatno olakšalo održivo korištenje tradicijskih sorti i otvorila mogućnost za njihovo uključivanje u proizvodnju, što je posebno značajno za ekološki sektor. Iako je novi zakon na snazi, prateći pravilnici tek su u izradi pa je puno toga još potrebno raspraviti kako bi novi sustav bio primjenjiv u praksi.

Pozdravljamo predloženi način registracije tradicijskih sorata na novu sortnu listu koji bi prema prezentaciji Ministarstva poljoprivrede trebao biti vrlo jednostavan i gdje bi troškovi trebali biti svedeni na minimum. Pozitivni pomaci vidljivi su i u pogledu raspisivanja natječaja za poticanje sjemenarske i rasadničarske proizvodnje, te se sada iskreno nadamo da će potrebni pravilnici čim prije stupiti na snagu kako bi sljedeću sezonu zainteresirani poljoprivrednici dočekali spremni za pokretanje proizvodnje.

Programom očuvanja i održivog korištenja biljnih genetskih izvora predviđena je uspostava sustava kojim bi tradicijske sorte osim u banci biljnih gena bile čuvane i na poljoprivrednim gospodarstvima. Planirano je da dio sorata iz kolekcije banke biljnih gena bude upisan na novu sortnu listu kako bi se otvorila mogućnost njihovog vraćanja u proizvodnju.

Da bi ova priča zaživjela na način kako je to sada zamišljeno, očekujemo suradnju svih bitnih dionika, pa tako i Uprave za ruralni razvoj ključne za formiranje natječaja i financiranje aktivnosti. Oni se do sada nisu odazvali našim pozivima, te se nadamo uspostavi dijaloga u budućnosti.