Mediteranska karavana u Supetru na Braču

Od 6-8.9.2022. u Supetru na Braču održan je partnerski sastanak Erasmus + projekta Mediteranska karavana – učimo i dijelimo znanja o agroekologiji. U sklopu sastanka predstavljene su razne lokalne inicijative i proizvođači koji podržavaju ideje agroekologije sa Brača i okolice kao što su OPG Zogeterra, OPG Pušić, OPG Šantić, bistro Biomania, Eko pazarić Split, Poljoprivredna zadruga Supetar, Bioplan, OPG Dermit i LAG Brač.

Agroekološke prakse teže stvaranju održivih sustava proizvodnje, distribucije i potrošnje hrane na lokalnoj razini. Takvi sustavi ekonomski su isplativi, a ujedno djeluju regenerativno na okoliš i ljudske zajednice. U tome se velikim dijelom oslanjaju na tradicijska znanja unaprjeđujući ih novim saznanjima i znanstvenim dostignućima. Agroekologija potiče održivu proizvodnju, ekološku poljoprivredu, odgovornu potrošnju i pravedne tržišne odnose, zalaže se za stvaranje zajednica i socijalnu pravednost te zagovara društvene promjene.

Sam projekt nastao je unutar Mediteranske mreže lokalnih solidarnih partnerstava za agroekologiju kao neformalne koalicije udruga koje se bave agroekologijom na području Mediterana. Koordinator projekta je udruga DEAFAL iz Italije, a partneri dolaze iz Turske (Bugday), Srbije (Zelena tranzicija), Hrvatske (HSEP) i Portugala (Fscientias) te međunarodne mreže URGENCI. Iako je radi uvjeta natječaja baziran na europski dio, nastoji uključiti i partnere iz ostalih mediteranskih zemalja Sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Aktivnosti uključuju prikupljanje znanja u zajednici, formiranje zajedničke online platforme i oblikovanje tečaja agroekologije. Informacije o ostalim događanjima biti će dostupne na stranicama www.hsep.hr i na našem Facebook profilu https://www.facebook.com/ekoproizvodjaci.