Sjeme s poljoprivrednog gospodarstva u mreži propisa

Istraživanje “Sjeme s poljoprivrednog gospodarstva u mreži propisa” je provedeno kao nezavisna procjena učinka koji bi na hrvatsku poljoprivredu mogao imati novi Nacrt zakona o sjemenu sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja. Istraživanje su proveli i napisali članovi inicijative “Sjeme je naše ljudsko pravo!” – Sunčana Pešak i Robert Hadžić. U nastavku ćete naći glavne rezultate, snimku predstavljanja i cijeli tekst istraživanja.

Uvođenje ograničenja u uzgoju sjemena na poljoprivrednim gospodarstvima imalo bi izravan učinak na 64.374 poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske koji bi bili opterećeni dodatnim troškovima i administracijom. Anketno istraživanje pokazalo je da 60,5 % gospodarstava koja sama uzgajaju sjeme, održavaju tradicijske sorte pa bi se ograničenja odrazila i na smanjenje genetske raznolikosti naših usjeva, a posljedično i kvalitete hrane koju jedemo. Usporedbom propisa na nacionalnoj i međunarodnoj razini utvrđeno je da Europska unija ne nameće takva ograničenja, a pravo na sjeme definirano je i kroz UN-ove dokumente koje je i Hrvatska obavezna poštovati.

Cijelo istraživanje možete preuzeti na ovoj poveznici. Pogledajte online predstavljanje istraživanja koje smo održali 13.05.2021.

Istraživanje je provedeno u sklopu projekta “Sjeme je naše ljudsko pravo” uz 4.998,82 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.