Banka biljnih gena

Iako je HSEP dugogodišnji član Programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprviredu u HR, tek od 2021 godine aktivno sudjeluje u aktivnostima. U prosincu smo obišli nekoliko ekoloških gospodarstava u potrazi za starim sortama i pripremili brošuru Banka biljnih gena koju možete pronaći među našim izdanjima.

Nacionalna banka biljnih gena čuva sjeme i ostali reprodukcijski materijal raznolikog korisnog bilja. Od toga su najzanimljiviji domaći biljni genetski izvori kao što su naše tradicijske sorte i lokalne populacije, komercijalne sorte oplemenjivane kod nas te u manjoj mjeri sorte stranog podrijetla koje su ovdje udomaćene i imaju dugu tradiciju uzgoja. Svaki od sačuvanih uzoraka tj. primki predstavlja bogatstvo naše zemlje, dio tradicije ili potencijal za buduće oplemenjivanje. Uzorke tradicijskih sorti donirali su poljoprivrednici i vrtlari diljem Hrvatske, a među njima i naši članovi. Banka gena nije centralizirana i sjeme čuva više institucija diljem Hrvatske. Voćne vrste, vinova loza i sve trajnice (razne vrste ljekovitog bilja i dr.) čuvaju se kao nasadi na više lokacija.

Raznolikost je posebno važna u ekološkoj proizvodnji. Otporne, domaće sorte, prilagođene našem podneblju i proizvodnim uvjetima ovdje su nezamjenjive. Ekološko oplemenjivanje kod nas je vrlo slabo razvijeno. S obzirom da se na tome do vrlo malo radilo, tradicijske sorte predstavljaju jedini logičan izbor odakle valja krenuti. Mnogi naši proizvođači uzgajaju sjeme tradicijskih sorti za potrebe vlastite proizvodnje.

OPG Čegec u Marinovcu Zelinskom uzgaja stare sorte pira, durum pšence, zobi i graha. Njihov kukuruz osmoredac visokog je rasta i ima posebno duge klipove pa je prinos sasvim solidan. Ovo gospodarstvo ubraja se u pionire ekološke proizvodnje.

Na OPG-u Družetić iz Červara kraj Tinjana pronašli smo starinsku pšenicu brkulju, pir i jaru zob. Do nedavno su uzgajali i kamut no problemi kao i u mnogim drugim krajevima nastaju oko usluge kombajniranja pa su na kraju odustali. Ovo je posebno raznoliko gospodarstvo, a osim uzgoja žitarica bave se i povrćarstvom te uzgojem ovaca. Za ovce siju jednu zanimljivu sortu lubenice bijelog mesa i crvenih sjemenki koja nije posebno slatka ali stoka ih obožava. Svoje proizvode nude na solidarnim eko tržnicama u Puli i Rovinju.

OPG Juretić iz Kapelice kraj Garešnice redovit je gost razmjena sjemena, a najviše se ponose sa svoje tri sorte kukuruza: starinjski, stodanac i osmoredac. Kukuruz siju u različito vrijeme kako ne bi došlo do neželjenih križanja. Gospodarstvo je prošle godine “probilo led” i registriralo proizvodnju sjemena graha zadovoljivši sve administrativne procedure.

OPG Posel iz Kuršanca bavi se biodinamikom. Kako je u biodinamici uzgoj sjemena posebno važan, velik dio sjemena uzgajaju sami za vlastite potrebe i čuvaju stare sorte. Banku gena obogatili su za staru sortu raži visokog rasta čija se slama nekad koristila za pokrivanje krovova.

Ako i vi na svom gospodarstvu uzgajate tredicijske sorte ili biste ih željeli uzgajati, javite nam na mail hsep.info@gmail.com.