HSEP podcast/1. epizoda: Ekološki uzgoj starih sorata žitarica na imanju Usamljena golubica

U prvoj epizodi podcasta Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača posjetili smo imanje Usamljena golubica u Maloj Rasinjici blizu Križevaca gdje smo s Brankom Funtekom pričali o ekološkom uzgoju starih sorata žitarica.

Na jednostavan i pristupačan način, naš sugovornik je podijelio svoja iskustva i užitak u jednom specifičnom životnom stilu s ekološkom proizvodnjom. Osim o važnosti očuvanja starih sorata i njihovoj ulozi u današnjoj ekološkoj proizvodnji, dotakli smo se i drugih tema kao što je briga o tlu i promjena pristupa obradi da bi se smanjili utjecaji erozije i očuvao humus. Prednost starih sorata u tome je što daju veće količine slame pa je moguće ostacima jedne kulture malčirati tlo na licu mjesta i smanjiti potrebe za mehaniziranom obradom. Iako je u početku bila usamljeni primjer, Golubica više nije usamljena u razvoju i promišljanju ekološke proizvodnje. Saznajte zašto…

Ova serija podcasta izrađena je u sklopu projekta Mediteranska karavana: učimo i dijelimo znanja o agroekologiji. Razgovarale su Sunčana Pešak, Snježana Mihinica i Tonka Srdoč. Ton je uredio Dalibor Piskrec.